Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

ЖиттяTikTok-челендж: жінки заохочують себе їсти їжу, яку вони «бояться»

Щоб сформувати більш здорове ставлення до їжі

У TikTok запустили челендж, у межах якого користувачі заохочують себе їсти продукти, які вони бояться їсти, як-от солодощі або випічку. Хештег #fearfoodchallenge уже має понад 470 мільйонів переглядів.

Учасники челенджу беруть спеціальну ємність: банку чи коробку – і наповнюють її папірцями з назвами продуктів або страв, які вони бояться їсти. Опісля вони навмання витягують папірець і стараються з’їсти те, що на ньому вказано. Це може бути, наприклад, печиво, бургер або солодкий батончик.

@beckylewin difficult one today🥺 but we keep fighting✨ #edrec0very #foryou #fearfoodchallenge #fyp #edrecovry #anarecoveryy #fearfood #prorecovery ♬ original sound - musicquotes

Участь у цьому челенджі переважно беруть люди, які намагаються сформувати в себе більш здорове ставлення до їжі. Як пише Mashable, деякі експерти зауважують, що подібний челендж може мати як переваги, так і ризики.

Джейсон Наґата, фахівець із підліткової медицини, який опікується молоддю з розладами харчової поведінки (РХП) у дитячій лікарні UCSF Benioff у Сан-Франциско, зазначає: спроба з’їсти їжу, яка викликає страх чи тривогу, часто є частиною лікування РХП. Зазвичай такі дії відбуваються за підтримки фахівців.

У Mashable зауважили, що до роликів, які публікують у межах челенджу, TikTok не додає жодних супровідних посилань про розлади харчової поведінки.

@allie.recovers fear food challenge 1: done 🫶🏻 five year old me is reallll happy after this challenge 👧🏼🤍 nobody ever WANTS to be uncomfortable. but it seems far more uncomfortable to stay trapped in an eating disorder forever, than to face my fears now and get closer to a recovered life, one day at a time you wouldn’t tell a child that they didn’t deserve to have their favourite foods - the same applies to you now. this is your reminder to go and eat something that would have made little you happy 🥹❤️‍🩹 #fearfood #fearfoodchallenge #eatwithme #foodfreedom #fearfoodjar #challengefearfood #edawarewness #edrecov #edrecocery #edrec0very #rec0very #foodtok #recoveryispossible #recoverytok #edsheeranrecover #edsheeranrecoveryy #edawareness ♬ Dream Away - Ramol

За словами Наґати, цей челендж може надихнути деяких людей з РХП й показати їм, що вони не перебувають сам-на-сам зі своїм станом. Групи підтримки, які формуються в коментарях під роликами, також можуть бути корисні. Проте Наґата наголошує, що одночасно з підтримкою користувачі можуть зазнавати образ в інтернеті, і це може негативно повпливати на їхній стан.

Окрім цього, він занепокоєний тим, що подібні челенджі можуть містити дезінформацію й шкодити людям. Деякі відео можуть показувати менш здорові способи їсти «тривожну» їжу. Наприклад, споживання великої кількості такої їжі за короткий проміжок часу, що може спровокувати епізоди переїдання.

Також існує ризик того, що учасники або глядачі челенджу порівнюватимуть себе одне з одним, і це також негативно відобразиться на їхньому сприйнятті себе й боротьбі з проблемою.

@recoverwithem Fear food Friday ✨ One of the hardest things yet but I did it and I’m not letting my thoughts ruin my process! #ed #fearfoodchallenge #fearfood #keepfighting #recovorygirl #anarecoveryy #fyp #mentalhealth #edrecov #youcanrecover ♬ little freak - favsoundds

Дорін Маршалл, психологиня й генеральна директорка Національної асоціації з розладів харчової поведінки, каже, що такі відео можуть допомогти підвищити обізнаність про розлади харчової поведінки. Утім, її турбує те, що ролики в межах челенджу не містять інформації про одужання їхніх творців. Маршалл зазначає: слід бути обережними й розуміти, що такі TikTok-виклики можуть відрізнятися від справжніх вправ, які виконують у межах лікування.

Фото: Rawpixel

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.