Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

СитуаціяЧерез корсет і джинси. Діджейку не впустили до київського ресторану через «занадто відверте» вбрання

«Виглядайте не визивающе»

Через корсет і джинси. Діджейку не впустили до київського ресторану через «занадто відверте» вбрання — Ситуація на Wonderzine

У квітні діджейку Анастасію не впустили до київського ресторану Catch, бо вона начебто порушила дрес-код закладу занадто відвертим виглядом. На ній був топ-корсет та джинси. Про це нам розповіла сама Анастасія. 

Як зазначає діджейка, ця історія почалася, коли вона з подругами вирішила повечеряти після робочого тижня. Вона зателефонувала в ресторан, щоби зарезервувати столик, і її одразу запитали, чи була вона раніше в цьому закладі: «Я відповіла, що ні, і працівник ресторану заявив, що в ресторані діє дрес-код для жінок. Я поцікавилась, який саме. На це чоловік сказав: «Виглядати не визивающе». 

Коли Анастасія поцікавилася, що в його розумінні означало «визивающий» вигляд для жінки, то почула, що вона жінка й сама має все розуміти: «Така відповідь мене не лише здивувала, але й обурила, тому я відповіла, що не дуже розумію, і попросила дати кілька прикладів. Чоловік сказав про короткі спідниці, і я уточнила, як ресторан визначає, що таке коротка жіноча спідниця. На що мені знову відповіли: «Ну ви ж жінка, ви маєте розуміти». 

Коли діджейка поцікавилася, які обмеження є для чоловіків, то в ресторані зазначили, що чоловікам заборонялося приходити в спортивних костюмах. «Це мене здивувало, адже параметри дрес-коду для жінок і чоловіків були, м'яко кажучи, дуже різними», – розповіла Анастасія. 

Дівчина вирішила прийти в джинсах і топі-корсеті. Коли її з подругами почали вести до столика, то чоловік, із яким вони говорили через телефон, пішов їм назустріч і запитав, чи її не звати Анастасія. Коли вона це підтвердила, то він сказав, що їм відмовляють в обслуговуванні, й попросив покинути приміщення ресторану. Як зазначає Анастасія, це відбувалося посеред ресторану, на очах у відвідувачів і працівників: «Ситуація виглядала як булінг, адже нам не відмовили при вході у заклад, а майже довели до столика, щоб потім попросити покинути приміщення». 

Коли дівчина попросила покликати керівника ресторану, то почула таку саму аргументацію: вбрання було занадто відвертим, саме тому їй відмовляють в обслуговуванні. «Водночас повз нас проходили чоловіки в джинсах, футболках і кросівках, до яких керівник ресторану не мав жодних зауважень», – розповідає Анастасія. 

На табличці при вході зазначалось, що вхід у верхньому одязі та спортивних костюмах заборонений, а про жіноче вбрання нічого не йшлося. 

Ця ситуація засмутила й обурила дівчину: «Мені ніколи не відмовляли в наданні послуг через мій зовнішній вигляд. Та це не є секретом, що дискримінація через зовнішній вигляд є глибоко вкоріненою суспільною проблемою, що зачіпає незліченну кількість жінок, негативно впливаючи на їхнє особисте та професійне життя. І така форма дискримінації не тільки закріплює гендерну нерівність, але й нерідко призводить до соціальної ізольованості жінок». 

Анастасія зазначає, що для неї важливо виступати проти такого ставлення, адже цінність кожної жінки та ставлення до неї не мають вимірюватись суб’єктивними стандартами зовнішнього вигляду, особливо якщо їх диктують чоловіки: «Зрештою, у 21 столітті жінки мають мати право вечеряти не лише, де їм заманеться, але і в чому їм заманеться. Жоден заклад чи чоловік не може це право в них відібрати», – зазначає вона.  

Ми звернулися за коментарем до закладу й наразі чекаємо на відповідь. 

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.