Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниУперше за 50 років Данія послабить законодавство щодо абортів

Жінкам дозволять переривати вагітність до 18 тижня

Данії вперше за 50 років послабить законодавство щодо абортів. Про це пише Associated Press.

Жінкам дозволять переривати вагітність до 18 тижня (зараз це можна зробити до 12-го). Також дівчатам від 15 до 17 років дозволять робити аборт без згоди батьків. Нововведення набудуть чинності з червня 2025 року.

Міністерка із питань гендерної рівності Марі Б’єрре заявила, що Данія зміцнює права жінок, допоки в інших країнах вони послаблюються.

«Йдеться про індивідуальну свободу жінки, про право самостійно ухвалювати рішення щодо свого тіла й життя. Це історичний день для рівноправності жінок», – зазначила Б’єрре.

Безкоштовні аборти ввели в Данії 1973 року. У той час вагітність переривали виключно хірургічним шляхом, тож для процедури встановили обмеження: аборт можна було робити лише до 12 тижня вагітності, оскільки пізніше зʼявлявся більший ризик ускладнень від операції.

Міністерка охорони здоров’я Софі Лоде сказала, що «настав час, щоб правила абортів йшли в ногу з часом». Вона навела приклад сусідньої Швеції: там робити аборт до 18 тижня вагітності дозволили 1996 року, і з того часу в країні не спостерігалося значного збільшення кількості абортів або їх проведення.

За інформацією Данського управління даних охорони здоровʼя, загальна кількість абортів у Данії впродовж останніх років залишалася стабільною. 2022 року зробили 14 700 медичних абортів проти 14 500 у 2017 році. Пік припав на 1975 рік, коли зробили 27 900 абортів.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.