Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниНа початок січня 2024 року кількість жінок в армії становила майже 70 тисяч – Міноборони

Близько 4 тисяч жінок перебувають на лінії зіткнення

Кількість жінок у Збройних силах України станом на початок січня 2024 року становила майже 70 тисяч. Про це повідомила заступниця міністра оборони України Наталія Калмикова на зустрічі з послом Канади у справах жінок, миру й безпеки Жаклін О’Ніл.

«Ми продовжуємо реалізовувати політику залучення, розвитку й утримання людського капіталу, важлива складова якої гендерна рівність у військах. Законодавчо ми сьогодні не маємо жодних перешкод. Тепер наше завдання – практично реалізувати ці норми. Ідеться не тільки про забезпечення жіночою формою та створення побутових умов. Ми сформували політику щодо використання гендерно чутливої мови, запускаємо курси лідерських якостей військовослужбовиць і збільшуємо рівень контролю за порушенням прав військовослужбовиць», – Наталія Калмикова.

Вона спільно із Жаклін О’Ніл також обговорила питання розширення співпраці України й Канади щодо забезпечення принципів гендерної рівності у військах і медичного забезпечення Збройних сил України, зокрема завдяки об’єднанню дипломатичних зусиль.

За словами Калмикової, станом на січень 2024 року загальна чисельність жінок у Збройних силах України становить 66,9 тисячі осіб. Із них 47,2 тисячі – військовослужбовиці. На керівних посадах перебувають 6,5 тисячі жінок (торік у жовтні це було 5160 військовослужбовиць). А близько 4 тисяч перебувають на лінії зіткнення.

Жінки у війську і в тилу

Раніше в Міністерстві економіки повідомили, що прагнуть збільшити кількість жінок, які беруть участь у протимінній діяльності (ПМД), щоб зробити цей процес оперативнішим й ефективнішим.

Крім того, під час повномасштабної війни в Україні жінки дедалі частіше обіймають посади, на які раніше влаштовувалися чоловіки. Через мобілізацію виникають труднощі з укомплектуванням вакансій за професіями, на які традиційно більше працевлаштовувалися чоловіки. Це будівельники, електрогазозварники, слюсарі, електромонтери, водії тощо.

Тому українські підприємства дедалі частіше залучають жінок до роботи на «чоловічих» посадах. Зокрема, Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні за фінансової підтримки уряду Данії започаткувала навчальну програму для групи жінок, які прагнуть отримати професію трактористки-машиністки сільськогосподарського виробництва.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.