Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниПацієнти, яких лікують жінки, мають меншу ймовірність померти – дослідження

Усе через різницю в підходах, які застосовують жінки й чоловіки під час лікування пацієнтів

Пацієнти, яких лікують жінки, мають менше шансів померти й бути повторно госпіталізованими. Як пише The Independent, Каліфорнійський університет у Лос-Анджелесі провів дослідження й виявив, що лікування в лікарок більш сприятливо впливає на здоров’я жінок, ніж чоловіків. 

За даними дослідження, рівень смертності серед пацієнток становив 8,15%, коли їх лікували жінки. Коли лікарем був чоловік, то показник становив 8,38%. На думку дослідників, це «клінічно значуща» різниця. 

Смертність серед чоловіків, яких лікували жінки, становила 10,15%. А коли чоловіків лікували чоловіки, то показник був 10,23%. Таку ж закономірність дослідники виявили і в показниках повторних госпіталізацій.

Один з авторів дослідження, професор Юсуке Цугава сказав: «Результати свідчать про те, що лікарки й лікарі практикують медицину по-різному, і ці відмінності мають значний вплив на результати лікування пацієнтів. Подальші дослідження основних механізмів, що пов’язують стать лікаря з результатами лікування пацієнтів і чому користь від лікування у лікарок є вищою для пацієнток, мають потенціал для поліпшення результатів лікування пацієнтів у цілому».

Він додав, що жінки надають високоякісну медичну допомогу, а отже, збільшення кількості лікарок принесе користь пацієнтам.

Чому є різниця в підходах лікарів і лікарок

Дослідники назвали кілька факторів, які можуть бути причиною різниці між чоловіками й жінками, які працюють лікарями. Вони вважають, що цей розрив може бути пов’язаний із тим, що чоловіки недооцінюють серйозність хвороби своїх пацієнток.

Попередні дослідження показали, що чоловіки недооцінюють рівень болю, шлунково-кишкові й серцево-судинні симптоми, а також ризик інсульту у своїх пацієнток. Це може призвести до затримок із доступом до лікування або отримання неповної медичної допомоги.

Дослідники також вважають, що розрив у показниках смертності може бути повʼязаний з тим, що жінки краще спілкуються зі своїми пацієнтками. І це підвищує ймовірність того, що пацієнтки розкриють важливу інформацію, яка сприяє діагностиці й лікуванню.

Водночас дослідники закликали провести більше досліджень, щоб ліпше вивчити відмінності в лікуванні й догляді, які надають чоловіки й жінки.

Попереднє дослідження показало, що пацієнти, яких лікували хірургині, мають менше шансів отримати ускладнення для здоров’я й майже не потребують подальшого догляду після операцій. Водночас із чоловіками-хірургами ситуація складається навпаки.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.