Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

Запитання експертуЗапитання подологу: як правильно вибирати взуття

Запитання подологу: як правильно вибирати взуття — Запитання експерту на Wonderzine

Переходимо на літній сезон

Вибір взуття – відповідальний процес, під час якого треба врахувати чимало факторів. Незручне чи тісне взуття може призвести до проблем зі стопою, нігтями на ногах і навіть поставою.

Ми поговорили з подологинею Світланою Тарановою про те, на що слід звертати увагу під час вибору взуття, як правильно виміряти розмір стопи і яке взуття краще придбати в разі деформації нігтів чи ноги.

Текст: Ольга Дуденко

Ілюстрації: Олеся Ковальчук

Ми створили цей матеріал за підтримки наших читачів

Світлана Таранова

подологиня


Взуття ділиться на зимовий і літній періоди. До зимового періоду належать різного виду кросівки, черевики з утепленням чи без. До літнього – босоніжки, сандалі, шльопанці, мокасини, лофери.

На що люди найчастіше не звертають уваги під час вибору взуття – це розмір. У 99 випадках зі ста. Люди не знають розміру своєї стопи. Коли до мене підходять мої пацієнти, я завжди звертаю увагу на те, якого розміру в них взуття і якою є ширина стопи.

Як виміряти розмір

По-перше, ми повинні вибирати взуття наприкінці робочого дня. Чому так? Тоді наша стопа буде максимально набряклою. Коли ви вибираєте взуття, завжди діставайте з нього устілку, кладіть її на поверхню, знімайте своє взуття з обох ніг. Наприклад, якщо ви міряєте на праву ногу, то з правої ноги зніміть шкарпетку, гольфи чи колготки й станьте цією ніжкою на устілку, а ліву ніжку зігніть у коліні. Так ви робите максимальне навантаження. Дивимося: якщо наша стопа виходить за довжину чи ширину цієї устілки, то взуття не нашого розміру.

Є такий вид стопи, який називається грецький, коли другий пальчик ноги довший за перший. Багато людей вибирають взуття не під цей другий палець, а під перший. Через це може виникати гіперкератоз (рогове потовщення верхнього шару шкіри) на другому пальці стопи, він почне згинатися, і сухожилля там поступово перестануть працювати. Тобто палець і нігтьова пластина деформуються. Зверху також може зʼявитися мозоль. Тому завжди потрібно вибирати взуття правильно, відповідно до довжини й ширини вашої стопи.

Як правильно фіксувати взуття

Обовʼязково потрібно, щоб взуття було добре зафіксоване на нозі. Якщо воно не зафіксоване, то нога у взутті постійно шукатиме місце, де їй зафіксуватися, і, як наслідок, ми будемо натирати стопу й травмувати пальці. Це може спричинити оніхолізис (коли нігтьова пластина відходить від нігтьового ложа), гіперкератоз, потовщення шкіряного покрову на пальцях.

Фіксувати взуття ми маємо в місці, найближчому до щиколотки. Перевірити це можна так: коли ви вже зафіксували взуття, треба спробувати його зняти. Якщо в зафіксованому, зашнурованому стані ми не можемо зняти його, значить, фіксація хороша. Якщо можемо зняти, то взуття треба перешнурувати й зафіксувати, де потрібно.

Взуття, яке не фіксується, у повсякденному житті носити не можна. Наприклад, балетки краще не носити, тому що це взуття має більше мінусів, аніж плюсів. У лоферах так само: вони не фіксуються зверху, і нога у взутті живе своїм життям. Тому на повсякденній основі таке взуття не рекомендують носити, але взути на годину-дві на якийсь захід можна.

Вибір взуття для різних потреб

Якщо ми вибираємо взуття для спортзалу, у ньому має бути хороша амортизаційна частина на пʼятці, бо великі удари під час бігу припадають саме на пʼяти. Наша стопа має три арки. Це наші амортизатори – два поздовжні й один поперечний. Коли ми бігаємо або швидко йдемо, то один поздовжній амортизатор із внутрішньої сторони стопи водночас розходиться на пів розміру чи розмір. І потім знову сходиться. Тому коли ми купуємо взуття для спортзалу чи бігу на вулиці, нам потрібні амортизатор під пʼяткою і взуття, більше на пів розміру чи на розмір.

Ми не можемо носити взуття на пласкій підошві, тому що наші звʼязки, гомілки будуть втомлюватися, і ми вибираємо взуття на підборах. Допустима висота підбора – 2–3 сантиметри. Людям, які дуже багато часу проводять на ногах (бармени, перукарі), потрібен маленький підбор. Тоді наприкінці робочого дня в них не буде втомлюватися нога.

Важливе про підошву

Взуття має бути на мʼякій підошві, що може гнутися. Якщо підошва не буде гнутися, то ширина нашого кроку стане меншою, а ноги втомлюватимуться. Коли вибираємо взуття, маємо його зігнути, і якщо воно згинається, тоді це хороше взуття на хорошій підошві. Однак підошва не має бути надмірно мʼякою й прогинатися під вашою вагою, тому що таке взуття швидко зношується й утрачає свою форму.

Коли вибираємо взуття, також маємо дивитися на товщину підошви. Вона має бути не менше за 1 сантиметр. Якщо вона буде меншою, то ми ходитимемо по розжареному асфальту, плитці, маленьких камінцях і відчуватимемо все це своєю стопою.

Якісні матеріали для взуття

Якісні матеріали для взуття – це шкіра й тканина, текстиль. Те, що можна продезінфікувати, віддати до хімчистки, випрати. Наші ноги пітніють, і ці бактерії потім розкладаються у взутті та створюють запах. І щоб взуття не пахло, його треба здати до хімчистки, яку воно має витримати. Є такі препарати, які дезінфікують взуття, щоб воно потім не втратило колір, не було якихось плям усередині.

Як вибирати взуття, якщо є врослі нігті

Є деформований ніготь, а є врослий ніготь. Врослий ніготь обовʼязково супроводжується запаленням, почервонінням, поколюванням у цьому місці, гнійниками. Якщо цього всього немає, але людина взувається й відчуває, що ніготь болить під час зіткнення з боковою частиною, то це не врослий ніготь, а деформований.

Якщо є деформація нігтьової пластини, врослий ніготь чи схильність до цього, у такому разі не можна носити вузьке взуття, модельне взуття, з низьким носком, підбори, вищі за 4 сантиметри. Здебільшого деформація нігтьової пластини і врослі нігті трапляються на першому пальці стопи, тому що під час ходьби після пʼятки ми переносимо всю свою вагу на перший палець стопи й виштовхуємося за допомогою нього.

Наслідки неправильного вибору взуття

Якщо ми вибираємо взуття із закритим носком, то постійно маємо зважати на його висоту. Є люди, у яких перший пальчик на стопі набагато більший, ніж усі інші. І якщо цей носок буде приплюснутий, наприклад як у балетках, то зʼявлятиметься постійний тиск зверху на нігтьову пластину, гематоми, оніхолізис, врослий чи деформований ніготь.

Узагалі природа задумала нас такими, щоб ми не ходили у взутті. Взуття – це найбільше зло, яке ми можемо зробити для наших ніг. Якщо подивитися на будову нашої стопи з архітектурного погляду, то вона є ідеальною для того, щоб носити наше тіло. І якщо ми не будемо дотримуватися всіх норм із вибору взуття, то страждатиме не тільки сама стопа, а й коліна, тазостегновий суглоб і, як наслідок, спина. Наша стопа – як фундамент для дому.

У літній період під час потіння ніг треба дотримуватися гігієни. Шкарпетки мають бути тільки котонові й відповідати вашому розміру. Якщо шкарпетка менша за розмір ноги, то судини ноги будуть стиснуті шкарпеткою. Наші пальці на ногах – це найдальша точка від серця – і всі корисні речовини надходять туди в найменшій концентрації. Тож у жодному разі не можна їх перетискати шкарпетками чи взуттям.

У взутті наші пальчики розташовані дуже близько одні до одного. Між пальцями зникає доступ для повітря, там накопичується волога, і в результаті зʼявляються тріщини. А це вхідні ворота для грибкової інфекції. Тому людина, у якої є гіпергідроз (підвищене потовиділення), протягом дня має змінювати шкарпетки, користуватися спеціальними препаратами. Є подологічна пудра, яку наносять між пальцями, і вона абсорбує в себе вологу. Також є спреї й спеціальні креми, які наносять на стопу, що підсушують її, щоб потім не було бородавок, грибка, натоптувань чи мозолів. Якщо виникають мозолі між пальцями, це відбувається через накопичення вологи, коли людина натирає палець об палець, – зʼявляється стрижнева мозоль. Щоб позбутися цього, її треба видалити й змінити взуття.

Розповісти друзям
2 коментаряпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.