Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

ДоглядЧи справді гель-лак шкодить нігтям?

Чи справді гель-лак шкодить нігтям? — Догляд на Wonderzine

Оцінюємо всі «за» та «проти»

До гель-лаку ставляться по-різному: дехто категорично проти покриття й говорить про його непоправну шкоду, а хтось наносить його постійно й не вважає чимось шкідливим. Із допомогою гель-лаку ми можемо зробити яскравий акцент, укріпити нігті чи просто не перейматися їхнім виглядом два тижні. Варіантів безліч: свої чи нарощені, покриття з дизайном чи без, щотижня нове чи два місця те саме (спойлер: не треба так). Але чи не травмує це нігтьову пластину?

Ми поговорили з лікаркою-дерматологом Тетяною Кобець і подологинею Аврик Ашігянц, аби дізнатися, як гель-лак упливає на нігті та чи безпечно його носити.

Тетяна Кобець

лікарка-дерматолог, косметологиня, керівниця косметологічного центру KeyMed


Чи безпечний гель-лак?

У своєму складі гель-лак має хімічні речовини та смоли, що можна вважати першим мінусом. Він проникає в структуру нігтя та закриває всю його поверхню. Виходить, що ніготь «не дихає» та пересихає.

До нанесення гель-лаку нігтьову пластину зазвичай протирають та очищують різними кислотними засобами, а іноді спеціальними бондами (засіб, який з’єднує гель-лак і натуральні пластину – ред.). Деякі майстри можуть додатково спилювати захисний шар пластини. Це все змінює природну структуру нігтя та травмує його.

Але є плюси. Наприклад, гель-лак слугує захистом від шкідливих речовин і не дає їм проникати всередину. Це важливо для тих, хто працює з кислотами, хімічними засобами чи постійно носить латексні рукавички, що пересушують шкіру та нігті. Наступна перевага – гель-лак може змінювати форму нігтьової пластини. У деяких людей слабкі нігті, що часто ламаються та розшаровуються, тому манікюр допомагає уникнути травм і дискомфортних відчуттів.

Коли ви тільки знімете гель-лак, то певний час у вас буде пошкоджена пластина, яка може розшаровуватися. Проведіть двомісячний експеримент, який дасть зрозуміти, які ваші натуральні нігті. За перший місяць відростає поверхня, яка була під гель-лаком, а за інший – здорова пластина.

Нігті оновлюються, тому найважливіше – не допустити травми в його ростковій зоні, яка розташована частково біля кутикули, а частково – під нею. Вона впливає безпосередньо на ріст нігтя. Якщо її постійно пошкоджувати, наприклад, відсувати кутикулу металевою лопаткою, то на нігтях з’являються горизонтальні смужки, які вказують на травмування росткової зони. Або ж коли кутикулу сильно обрізають і росткова зона пересихає, на пластині з’являються щербинки. Тому важливо зволожувати кутикулу та неагресивно її прибирати.

Ви можете знімати манікюр удома, але необхідно знати, як робити це безпечно. Зокрема, треба мати засіб для зняття гель-лаку, тому що ацетонова рідина не завжди допоможе: її треба довго тримати, а це підсушує шкіру. Також варто дізнатися, чи треба сточувати ваш гель-лак перед нанесенням засобу. Деякі з них мають захисний шар, через який не проходить рідина.

Чи можна носити гель-лак постійно?

Якщо ви відчуваєте фізичну та матеріальну можливість, то можна робити манікюр гель-лаком кожні два тижні. У цьому немає нічого страшного. Я раджу раз на 2–3 місяці чи хоча б раз на пів року робити місячну перерву.

Важливо, який саме гель-лак наноситься. Вони неоднакові: не всі шкодять нігтям, але й не всі про них дбають. Бажано не спилювати поверхню нігтьової пластини та стежити, щоб майстер перед нанесенням лаку не пошкодив її.

Якщо ви відчуваєте, що нігті почали розшаровуватися під гель-лаком чи він просто не тримається, зробіть перерву. Оновіть пластину й тільки потім робіть наступний манікюр.

  • Вагітним

Я не рекомендую вагітним робити манікюри гель-лаком чи будь-якими акриловими засобами, а також нарощувати штучні нігті. Випаровування під час сушіння покриття можуть викликати алергічні реакції, особливо якщо робити це регулярно. Також раджу всім надягати маску, коли спилюють гель-лак, аби на слизові не потрапляли його частинки. Знаю, що багато хто з майстрів відмовився від акрилових лаків, тому що це токсична речовина, яка могла викликати алергічні та дерматологічні проблеми. Тому раджу завжди надягати маску.

  • Людям із грибком нігтів

Грибок і так є на травмованих нігтях, а гель-лак лише погіршить ситуацію. Цю проблему треба лікувати, а не приховувати.

  • Людям з ендокринними захворюваннями

У людей із цукровим діабетом чи важкими формами щитоподібних захворювань гель-лак майже не тримається через гормональні зміни в організмі. Також краще не проводити процедури, які порушують цілісність шкіри (обрізний манікюр чи педикюр), оскільки заживання триває довго через порушення мікроциркуляції.

Натомість можна робити необрізний манікюр із використанням кератолітичних засобів (молочна, саліцилова, мигдальна кислота), що пом’якшують роговий шар. Серед варіантів також апаратний педикюр.

Люди з діабетом чи ендокринними захворюваннями можуть також вживати препарати, які покращують мікроциркуляцію, але тільки за призначенням лікаря. Майстрам треба враховувати діагноз таких клієнтів, працювати з ними обережно: не різати, а трошки спилювати необхідне та використовувати засоби для пом’якшення.

  • Людям з алергією на хімічні речовини

Алергія може бути як на випаровування під час манікюру, так і на компоненти лаку чи засіб для його зняття.

Як лампа для сушіння впливає на нігті?

Ніяк не впливає. Вона призначена для полімерної (з’єднувальної – ред.) реакції між шарами гель-лаку та нігтями. Ультрафіолетові промені не проникають у саму пластину. Хтось говорить, що лампа підсушує шкіру, але річ не стільки в лампі, скільки в самій процедурі. Спочатку вам знімають попередній гель-лак засобом, який зазвичай сушить ніготь і шкіру довкола нього. Потім протирають пластину дегідратантом, який знежирює її, щоб гель-лак закріпився. Далі наносять базу, один-два шари пігменту та закріплювач, який усе це просочує. Наприкінці готовий манікюр протирають іншим засобом, який знімає липкий шар. Я вже нарахувала як мінімум три засоби, які сушать шкіру.

Якщо нігті печуть під час сушіння в лампі, це значить, що дуже сильно знятий поверхневий шар. Але, крім чутливості нігтьової пластини, це ні про що не говорить. Якщо печіння виникає регулярно, дозвольте нігтям відпочити.

Аревик Ашігянц

лікарка-подолог, голова Київського відділення асоціації Подологів України, засновниця Центру подології


Як уникнути травм під час педикюру?

Покривати нігті на ногах гель-лаком краще влітку, але обов’язково знімати його кожні два тижні, щоб не допускати травм. Коли ніготь сильно відростає, то в закритому взутті він зазнає сильного тиску з усіх боків і пластина згинається. Через порушення кровообігу та цей тиск може виникнути оніхолізис – порожнеча між пластиною та нігтьовим ложем, через яку можна занести бактеріальну інфекцію.

Для педикюру треба обрати правильну базу, яку варто наносити тонким шаром. Під час ультрафіолетового випромінювання лампи товстий шар обпікає поверхню пластини, а іноді й нігтьового ложа. Як наслідок – виникають червоні плями та проявляються судини. Також неприпустимо, щоб нігті пекли під час сушіння в лампі. Майстри мають змінювати обладнання вчасно, воно теж упливає на стан нігтів.

Педикюр буває естетичний і подологічний. Другий завжди робиться апаратом і більш обережно. Лікарі правильно видаляють кутикулу, розуміють особливості структури нігтя та правильно обробляють його. Більшість подологів використовують звичайні лаки, хоча деякі спеціалісти – й кольорові гель-лаки. Якщо ви помічаєте, що маєте якісь проблеми з нігтями на ногах, одразу звертайтеся до подолога.

Фото: Pexel

Розповісти друзям
2 коментаряпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.