Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

Догляд«Такий біль, наче тебе зрадили». Що таке атопічний дерматит і як доглядати за такою шкірою

Поради лікарки та власний досвід дівчат

«Такий біль, наче тебе зрадили». Що таке атопічний дерматит і як доглядати за такою шкірою — Догляд на Wonderzine

«Легше роздерти шкіру, ніж терпіти свербіж». «Мені незручно показувати свої руки». «Найгірше – це коли пече й усе лице червоне». Це слова дівчат, які живуть з атопією.

Атопічний дерматит – хронічне запальне захворювання шкіри, яке вражає 15–20% дітей і 1–3% дорослих у світі. До основних сиптомів атопії належать наявність на шкірі запальних плям, свербіж і виражена сухість. Із сильним свербежем стикаються більш як 85% людей з атопічним дерматитом.

Ми запитали в лікарки, що спричиняє атопічний дерматит і як доглядати за шкірою в періоди загострення та ремісії. А ще попросили дівчат з атопією розповісти про труднощі, з якими вони стикаються, і засоби та звички, які полегшують їхнє життя.

Вікторія Миронюк

дерматовенерологиня, кандидатка медичних наук, співзасновниця спільноти «Свій.Док»


Які фактори обумовлюють наявність у людини атопічного дерматиту?

Атопічний дерматит – це хронічне запальне захворювання шкіри, яке супроводжується сухістю шкірних покривів, лущенням і наявністю червоних запальних плям, які можуть виражено свербіти. Для встановлення цього діагнозу достатньо клінічного огляду й динамічного спостереження.

Це захворювання найчастіше дебютує в ранньому дитячому віці. Перші прояви атопічного дерматиту з’являються у віці до п’яти років, але також можуть бути в дорослому віці.

Доведено, що велику роль у розвитку атопічного дерматиту відіграє спадковість і мутація генів. Частіше атопічний дерматит спостерігається в людей, які мають родичів, що, крім атопічного дерматиту, могли мати астму, атопічний риніт, кон’юнктивіт або будь-які інші алергічні захворювання. Якщо один із батьків має риніт, другий – атопію, то ймовірність атопічного дерматиту в дитини становитиме 50%. Якщо хтось один, 25%.

Також люди, які мають атопічний дерматит, мають мутацію в гені, який відповідає за синтез філагрину. Філагрин – це білок, який відповідає за бар’єрну функцію шкіри. У людей з атопічним дерматитом цього білка в шкірі мало, тому ця функція й порушена. А може бути й таке, що жодних передумов немає, а в людини такий тип шкіри.

Чи можна запобігти атопічному дерматиту?

Часто батьки, які мають атопію, починають з народження мазати дитину емолієнтом, бо бояться, що в дитини буде атопічний дерматит. Доведено, що користі в тому, що дитина отримає емолієнт з народження, немає. Якщо атопія має бути, вона однаково розвиватиметься.

Які зони зазвичай уражає атопічний дерматит?

У дитячому віці, до трьох років, атопічний дерматит може вражати обличчя, лікті, коліна й інші ділянки, та найчастіше атопія буває на розгинальній поверхні кінцівок. У дітей атопічний дерматит не вражає зону під підгузками, тобто сідниці й статеві органи. Крім того, не вражається носогубний трикутник, хоча щоки можуть бути червоні.

Після двох років, у старшому віці, атопічний дерматит найчастіше вражає згинальні поверхні: згини ліктів, зап’ястя, кисті, шкіру під колінами, стопи. Також атопія може вражати повіки, губи, задню поверхню шиї, а за важкого перебігу – практично весь тулуб.

Який вигляд мають уражені ділянки шкіри?

Висип являє собою рожеві плями, папули, тобто пласкі вузлики, яскраво-рожевого, червоного кольору з лущенням. Також можуть бути ерозії з мокнуттям. Висипи супроводжує виражена сухість і свербіж. Якщо додається вторинне інфікування, можуть бути й гноячкові ураження.

Якщо захворювання має хронічний перебіг, може виникати ліхеніфікація. Це коли шкіра стає грубою й має виражений шкірний малюнок.

Які тригери спричиняють загострення атопічного дерматиту?

Оскільки порушена бар’єрна функція шкіри, тригером може бути будь-що: від побутових звичок до хвороб.

Велику увагу треба приділяти середовищу, у якому мешкає людина. Відіграє роль вологість і температура повітря. Якщо дуже спекотно й волого, може бути загострення. Якщо спекотно й сухо, те саме.

Часто загострення викликають інгаляційні алергени типу пилового кліща. Якщо у квартирі багато речей, які накопичують пил, так званих «пилозбірників», це теж може впливати на атопію.

Вплив морозу й вітру взимку – також потенційний тригер. Якщо людина спітніла – теж. Важливу роль грає й одяг: контакт із синтетичними тканинами й вовною провокує загострення.

Часто кажуть, що людям з атопічним дерматитом не можна купатися, адже вода пересушує шкіру. Вода дійсно сушить, але водні процедури треба приймати правильно. Вода повинна бути негаряча, вона не має сильно розпарювати шкіру та ще сильніше пошкоджувати вже порушену бар’єрну функцію. Після душу чи ванни треба обов’язково користуватися зволожувальним кремом.

Як харчування впливає на розвиток атопічного дерматиту? Чи завжди атопіки мають харчову алергію?

Атопія – це не алергічне захворювання, але з алергічноподібною реакцією шкіри.

Харчова алергія розвивається лише в 30% людей з атопічним дерматитом. До того ж харчова алергія – це не тільки прояви на шкірі. Це цілий комплекс симптомів з боку ШКТ, які проявляються під час контакту з харчовим продуктом.

Є таке поняття, як трансдермальна сенсибілізація. Наприклад, людина має атопічний дерматит, але не має харчової алергії. Але в дитячому віці її не лікували адекватно, не знімали запалення на шкірі так швидко, як це потрібно. Унаслідок цього в неї через шкіру може відбуватися сенсибілізація до якихось харчових продуктів, навіть тих, які вона ніколи не куштувала. Припустімо, дитина сидить біля батьків, які їдять арахіс. Батьки їй не дають горішків, але пил від них опиняється навколо дитини, і таким способом, через шкіру, вона знайомиться з алергеном, до якого потім розвивається сенсибілізація.

Також пам’ятаймо про такі продукти, як гістамінолібератори. Банальний приклад – червоне вино. У людини немає алергії на вино, але є свербіж, який може посилюватися від кількості гістаміну, який є в продукті. Або мандарини. Людина з атопічним дерматитом з’їдає дві мандарини – і в неї нічого не свербить, але з’їдає кілограм – і починається страшний свербіж. Вона думає, що має алергію на мандарини, але насправді це така алергічноподібна реакція на велику кількість гістаміну.

Корисна практика для атопіків – ведення харчового щоденника. Це допомагає виключити ті продукти, які, найімовірніше, можуть провокувати загострення, або ж виявити кількість тих харчових продуктів, які посилюють прояви на шкірі.

Існує думка, що, якщо є неперенесення якогось продукту, то від нього треба обов’язково відмовитися на все життя. Це не так. Цей продукт треба виключити на період від трьох до шести місяців і потім уводити знову.

Ольга Ужинська

мама в декреті

Найгірше – це коли пече й усе лице червоне, повіки стають сухими та хочеться постійно терти очі, які потім теж запалюються й сльозяться

 На атопічний дерматит хворію з народження. У дитинстві це були лише невеликі плями на згинах ліктів. У підлітковому віці ураження перейшли й на спину, а у 25 років уже були плями на шиї, обличчі та навіть на повіках.

Мій головний тригер – нервовий зрив або нестабільний емоційний стан. Найскладніший період був під час першої вагітності, коли плями були всюди та я навіть не могла спати, бо чухалось абсолютно все тіло.

Найгірше – це коли пече й усе лице червоне, повіки стають сухими та хочеться постійно терти очі, які потім теж запалюються й сльозяться. Я постійно роздратована, не можу заспокоїтися й від цього роздираю рани до крові. Тоді це замкнуте коло, бо я хвилююсь, від цього з’являється ще більше висипів, які ще більше виводять мене з рівноваги. Якийсь час навіть доводилося спати в бавовняних рукавичках, щоб уникнути неконтрольованого чухання вночі.

Удома я використовую фільтри для пом’якшення води, що дуже допомагає не пересушувати шкіру. Постійно користуюся зволожувальними кремами, п’ю багато води й контролюю свій емоційний стан.

Перевірені засоби

Під час загострень гарно допомагали емульсії для ванни Oilatum, але я давно перестала ними користуватися, бо зараз у мене стійка ремісія. Також для моєї шкіри підходить Eucerin AtopiControl. Насправді більшість аптечних брендів мають лінійки для шкіри з атопічним дерматитом, тому варто просто спробувати всі, щоби зрозуміти, який саме краще справляється з сухістю й висипами. Якщо свербіж дуже турбує, я використовую Uriage Pruriced Cream. У складі є каламін, який заспокоює шкіру.

Чи може атопічний дерматит пройти з часом? А послабитися?

Атопічний дерматит – це хронічне захворювання, а отже, воно нікуди не дінеться. Через дефект гену шкіра буде такою все життя.

Утім 60% дітей, які хворіють на атопічний дерматит, його переростають. Перерости означає перейти в стійку ремісію без загострень. Щоби це відбулося, не можна просто сидіти й чекати – треба ще в ранньому віці лікуватися згідно з рекомендаціями лікаря, щоби в дитини виробилася звичка правильно доглядати за шкірою. Також украй важливо, щоби до цього захворювання не приєдналися алергія та бронхіальна астма, яка може бути наслідком «нелікованого» атопічного дерматиту.

У дорослих, які мали атопічний дерматит у дитинстві, він може проявлятися локально. Зазвичай, це відбувається на кистях рук, у вигляді так званої холодової алергії, тобто екземи. Зима – саме той період, коли люди з атопічним дерматитом страждають від цих загострень.

Як лікують атопічний дерматит у дорослих?

Великої різниці між лікуванням дорослих і дітей немає. Існує багато методів лікування: від традиційних і доказових до нетрадиційних.

Базова терапія – це постійне використання засобів, які називаються емолієнтами. Це креми з оклюзивними змащувальними елементами, які створюють на шкірі плівку. За допомогою емолієнтів ми відновлюємо захисну функцію шкіри, забираємо свербіж і лущення, пом’якшуємо сухі ділянки й захищаємо шкіру від подразників.

Глюкокортикостероїди – один із найбезпечніших і найефективніших засобів лікування атопічного дерматиту за умови правильного їхнього використання. Вони бувають різних класів і форм та мають різний потенціал дії на різних ділянках шкіри. Та, головне, ефективно знімають запалення та свербіж.

За важкого перебігу атопічного дерматиту стероїди можна застосовувати тривалий час, один-два рази на тиждень. Щоби на шкірі був стійкий ефект, глюкокортикостероїди треба правильно й послідовно використовувати. Якщо у вас швидко пройшли симптоми, запишіться до лікаря на повторний прийом: він визначить, що робити далі – продовжувати чи зупиняти терапію.

Оскільки атопію можуть ускладнювати інші дерматози, гнойничкові або вірусні захворювання, також можуть застосовуватися антибіотики, противірусні, антисептики для шкіри. У тяжких випадках – фототерапія та системна імуносупресивна терапія.

Як контролювати й знімати свербіж?

Контроль свербіння за атопії – болісна тема. Якщо пацієнт має довготривалий перебіг атопічного дерматиту, у нього може виникати біопсуючий свербіж як наслідок постійного свербіння. Відчуття свербіння гірше, ніж біль. Пацієнти діляться, що їм простіше роздерти шкіру, щоби вона почала боліти, ніж терпіти свербіж.

Для зняття свербежу можна використовувати антигістамінні, тобто препарати, які блокують виділення гістаміну. Вони не лікують атопію, а знімають симптоми свербежу. Існує кілька поколінь антигістамінних. Якщо, наприклад, у людини є порушення сну та свербіж, використовують перше-друге покоління антигістамінних, а потім переходять на наступні. Якщо свербіж не контрольований, можуть використовуватися навіть антидепресанти, які мають протисвербіжний ефект.

Також добре допомагають вологі обгортання. Цей метод терапії частіше рекомендують для дітей, але в дорослому віці це теж може бути корисне. Шкіру змащують стероїдом, потім жирним емолієнтом, потім накладають мокру пов’язку, а поверх неї – суху. З такими пов’язками людина може лягати спати чи навіть ходити протягом дня, поки під гоїтимуться рани.

Як підібрати оптимальний емолієнт?

Емолієнти бувають різні за консистенцією, складом й ціною. Є бальзами, мазі, креми, лосьйони, молочко. Усе залежить від стану шкіри пацієнта, його запитів і віку. Людина повинна спробувати кілька емолієнтів та обрати для себе ті, що її задовольняють.

Оскільки шкірі з атопією бракує філагрину, у догляді мають бути речовини, які відновлюватимуть її бар’єр. На мій погляд, ідеальні засоби-емолієнти – ті, які містять сквалан або мінеральну олію. Та якщо людина хоче використовувати тільки натуральні компоненти, це може бути олія каріте або ланолін. Також є нові емолієнти з похідними філагрину.

Крім такої бази, у догляді мають бути цераміди й сечовина; можуть бути поліненасичені жирні кислоти.

Як правильно наносити емолієнт?

Якщо банки емолієнта в 200 мл вам вистачає на місяць, ви неправильно його використовуєте.

За американськими та європейськими рекомендаціями, кількість емолієнта, який доросла людина наносить на шкіру, на тиждень сягає приблизно 300 мл. Це якщо людина наносити його двічі-тричі на день, а в періоди загострення рекомендують до п’яти-шести разів.

Не треба обирати емолієнт за тисячу гривень, якщо ви не зможете купувати його у відповідному обсязі. Краще підібрати бюджетну альтернативу.

Наносити емолієнт треба від лінії росту волосся з голови до ніг. На одне нанесення має йти не менше 30 мл засобу.

Емолієнт треба обов’язково наносити на руки після кожного контакту з водою: ванни, душу, миття посуду. Якщо людина відвідує спортзал, то емолієнт треба нанести після душу, перед та після басейну так само. Ця базова терапія дуже важлива.

Юлія Чуєнок

редакторка

Головний дискомфорт – це пекучий біль, коли до утворених ранок проникає будь-що: мийні засоби чи звичайна вода

 Я дізналася, що в мене атопічний дерматит, минулого року: восени шкіра рук стала дуже сухою. Оскільки це досить звично для прохолодного сезону, спочатку я не звернула на це особливої уваги. Проте з часом ситуація ставала гіршою: шкіра на подушечках пальців стала чутливою й трохи запаленою, ніби як у школі, коли дуже довго пишеш ручкою й утомлюються навіть пальці. А потім на них почали з’являтися тріщинки аж до крові. Тоді зрозуміла, що час до лікаря.

Ми з лікарем визначили два основні тригери: агресивні мийні засоби та стрес. Мій атопічний дерматит – це як сигнал організму, що щось не так, потрібно відпочити або розібратися в собі.

Можна сказати, у мене атопія в досить лайтовій формі (стукаю поки не атопічними пальцями по дереву), але вона однаково спричиняє дискомфорт. У періоди загострення мені ставало незручно, коли було потрібно десь показувати руки: вітатися, приміряти прикраси тощо. Але, звичайно, головний дискомфорт – це пекучий біль, коли до утворених ранок проникає будь-що: мийні засоби чи звичайна вода.

Я завжди мию руки лише теплою водою, не холодною й не окропом, а після завжди наношу крем для рук. Коли атопія в гострій формі, усе роблю лише в рукавичках. Навіть мию волосся. До речі, важливо: рукавички мають обов’язково бути з бавовняним напиленням і не дуже тісні.

Але найголовніша звичка – тримати під контролем свій емоційний стан. У цьому допомагає йога, щирі розмови з подругою, коли можеш розказати про все, що хвилює. А в разі, коли дуже погано, у мене є класний психолог, який допоможе навести лад у голові. Це відразу ж відбивається на тілі: шкіра без проявів дерматиту.

Перевірені засоби

Мій головний рятівник не знайдеш у жодному магазині, але він діє найкраще: ранки швидко загоюються, атопічного дерматиту ніби й не було, і я знову не соромлюся своїх рук. Це спеціальна мазь, яку в аптеці-фармації виготовили за рецептом лікаря-дерматолога. Не знаю, які магічні компоненти в її складі, але вона працює – це факт.

Засіб-рятівник №2 – це дитячий гель для душу. Оскільки за атопії для очищення потрібно використовувати максимально делікатні продукти з нейтральним pH, мій вибір – це ароматна дитяча пінка або гель. Після них ще й засинаєш, як малюк.


На ніч я використовую Weleda Skinfood. Дуже подобається його ефект, але через різкий запах ти навряд чи носитимеш його в сумочці. На день обираю крем-бар’єр La Roche-Posay Cicaplast: він утворює на поверхні рук захисну плівку, оберігаючи від морозу й інших агресивних факторів навколишнього середовища.

Як очищати та захищати від сонця шкіру з атопічним дерматитом?

У разі атопії рекомендують використовувати безсульфатні й безмильні засоби. Якщо грубо, ті, які не миляться. Але зараз є й «мило без мила» – синдети. Вони дбайливо очищають таку шкіру.

Сонцезахисні креми для атопіків мають бути на фізичних фільтрах. Американські сонцезахисні засоби можуть містити хімічні фільтри, які мають подразливу дію. Європейські бренди працюють за дещо іншим законодавством і використовують хімічні фільтри нового покоління. Звертайте увагу на етикетку: там має бути зазначено, що санскрін підходить людям із гіперчутливою алергічною шкірою.

Яких речовин треба уникати атопікам?

Усе індивідуально, але загальні рекомендації такі: засобів, які подразнюють шкіру, тобто спиртових розчинів, а також продуктів із вираженим ароматом і ядучим кольором. Також людям з атопічним дерматитом треба бути обережними з натуральною косметикою, яка містить екстракти рослин та ефірні олії. Доведено, що вони більш алергічні, ніж, наприклад, сульфати.

Якщо людина певний час хворіє на атопічний дерматит, який погано піддається терапії, потрібно виключити контактну алергію. У такому разі проводять патч-тести: на шкіру клеїться лейкопластир із різними консервантами й барвниками в косметиці. Так можна визначити контактний дерматит на шкірі та з’ясувати, яких інгредієнтів уникати.

Реакція може піти навіть на базовий емолієнт, наприклад, через високу концентрацію сечовини. Тому часом єдиний спосіб зрозуміти, чого уникати, – це метод проб і помилок.

Які правила й звички можуть полегшити життя атопікам?

  • вчасне лікування загострень
  • використання емолієнтів у правильній кількості й частоті нанесення
  • здорове, збалансоване, різноманітне харчування: вживання овочів і фруктів, білка, хороших вуглеводів і жирів
  • прийом профілактичної дози вітаміну D
  • контроль сну
  • негаряча вода в душі, 36–37°
  • оптимальна вологість і температура повітря у квартирі
  • помірна фізична активність, без важких навантажень
  • одяг, постіль і рушники з м’яких натуральних тканин, які не подразнюють шкіру; речі не мають тиснути й дерти шкіру
  • відсутність інших тригерів, які можуть провокувати загострення

Також важлива відмова від куріння. Атопічний дерматит, риніт й астма – це речі, які йдуть паралельно. Обов’язково виключити тютюновий дим і навіть пасивне куріння. Наприклад, якщо жінка вагітна, а чоловік курить, вона пасивно вдихає, і ризик розвитку атопічних станів у дитини дуже високий.

Якщо є проблеми психоемоційного стану, тривожність, обов’язково зверніться до психотерапевта чи психіатра. Контроль стресу дуже важливий.

Чи треба людям з атопічним дерматитом регулярно відвідувати дерматолога?

Якщо людина в ремісії, вона може контролювати атопічний дерматит у сімейного лікаря. Але раз на рік треба робити чекап саме в дерматолога, адже пацієнти з атопічним дерматитом перебувають у групі ризику розвитку раку шкіри й інших шкірних захворювань.

Людям із важким атопічним дерматитом варто перевірятися в дерматолога що пів року й бути на зв’язку зі своїм лікарем. Головне, жодної самодіяльності; тут важлива чітка система лікування.

Дар'я Кулік

проджект-менеджерка

Атопічний дерматит зі мною так давно, що я не пам’ятаю, коли він з’явився

 Мій атопічний дерматит – це як нагадування, коли я припиняю себе любити. Шкіра зудить, болить, і весь чорний одяг у білих лусках.

Зазвичай, він локалізується на попереку й дещо заходить на сідницю. У найгірші часи нагадує опік. До цього всього додається хвороба Дар’є. Це такі дрібні червоні точки на ногах і руках. Згадую це, бо шкірні захворювання краще лікувати в комплексі. А ще це є в багатьох дівчат, і вони страшно комплексують. Крім того, у мене, у принципі, дуже суха шкіра, яка взимку схожа на луску.

Атопічний дерматит зі мною так давно, що я не пам’ятаю, коли він з’явився. Припускаю, що в старших класах, коли я готувалася до вступу.

Насамперед мою атопію тригерить стрес. Потім до цього додається сезонність і харчування. Навесні, на тлі робочого стресу й карантину, у мене з’явилася величезна пляма на згині ліктя. З часом вона набула фіолетового відтінку. Я не могла її не чухати, і це все загострювало. Зараз вона пройшла. Не знаю чому. Можливо, допомогло сонце. Можливо, курс пігулок, які мені прописав невролог.

Мені буває боляче лежати на спині, особливо якщо ділянка шкіри контактує з постіллю. Не дай боже я зачеплю ці місця нігтями. Такий біль, ніби тебе зрадили. Несподіваний, терпимий, але неприємний.

Інколи мені сумно, що багато засобів для тіла мені не підходять. Нещодавно я знайшла скраб з ароматом троянди й ладана. Він пахнув, як боженька в трояндовому саду. Але я не можу його використовувати, бо в складі скрабу є сіль. Це значить, що під час використання я буду вити від болю. А ще я дуже люблю гарячу воду, але мені в ній бути зовсім не можна.

Атопічний дерматит сприяє багатьом корисним звичкам. Але чесно дотримуюсь я небагатьох. Найбільш корисна звичка не носити синтетику. Від неї плями з’являються навіть там, де в інший час їх немає. Також я уникаю сонця. Не вірю, що воно може хоч якось позитивно впливати на шкіру, тому в мене навіть плавки від купальника з високою талією.

Перевірені засоби

Я намагаюся використовувати якомога менше продуктів для тіла. Засоби для очищення наношу тільки на стратегічно важливі місця. А ще можу використовувати продукти, призначені для вмивання обличчя. Вони м’якіші.

Мій вибір догляду обмежується перевіреними аптечними засобами. Поки найкраще для мене – це La Roche-Posay Lipikar. Ще подобається Topicrem. Саме крем – не молочко. Молочко мені не допомагає навіть улітку, тільки жирні креми.

Текст:

Таїсія Куденко

редакторка Wonderzine Україна

Ілюстрації:

Яніна Сич, Rawpixel

Розповісти друзям
1 коментарпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.